Mucizevi Sarımsak

Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun diyen Hipokrat’ın en çok reçete ettiği besinlerdir biri olan sarımsak, eski zamanlarda yemeklik bir besin olmaktan çok ilaç olarak tüketilmekteydi.

Çiğ sarımsağın, ezilerek, doğranarak ya da çiğnenerek tüketilmesiyle açığa çıkan bir çeşit sülfür olan alisin isimli madde tam bir antioksidandır. Diğer bir ifadeyle vücudun hastalıklarla mücadelesinde etkin rol oynar. Doğrandıktan sonra bir müddet bekleyen sarımsaktaki alisin oranı artarken yemek yapılacağı zaman yemeğe eklenen sarımsaktaki alisin oranı ısıyla düşeceğinden, yemeğin altının kapatılmasına yakın sarımsak eklenir.

Bir diş sarımsak, günlük manganez ihtiyacımızın %2’sini, B6 vitamini ihtiyacımızın %2’sini, C vitamini ihtiyacımızın %1’ini ve selenyum ihtiyacımızın %1’ini karşılar.

Sarımsak, mevsimsel gripten korur. Büyük bir grup üzerinde yapılan 12 haftalık bir araştırmaya göre, sarımsak tüketen grupta grip olma sıklığı plasibo grubuna göre %67 azalmıştır.

Mucize Sarımsak

Sarımsağın içindeki aktif bileşenler kan basıncını düşürür. Kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların oranı diğer tüm hastalıklardan daha yüksektir. Yüksek kan basıncı ve hipertansiyon, bu kalp hastalıklarına yol açan belirtilerdir. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre yüksek kan basıncı olanların sarımsak tüketmesi, kan basınç seviyelerinin düşmesine yaramıştır.

Yapılan başka bir araştırmaya göre, 24 hafta boyunca günde 600-1200mg arası sarımsak ekstrakı tüketen gruptakilerin tansiyon seviyeleri, Atenolol denen tansiyon ilacı almışçasına normal çıkmıştır. Tüketilmiş olan oran günde 4 diş sarımsağa eşittir.

Sarımsak, LDL denen kötü kolesterolü düşürür. Yüksek kolesterolü olan kişilerin sarımsak kullanmalarıyla LDL seviyelerinde %10-15’lik düşme yaşanmıştır.

Vücutta serbest radikallerin yol açtığı oksidatif stres, yaşlanmayı hızlandırır. Sarımsaktaki antioksidanlar, oksidatif stresle mücadele ederek vücudun savunmasını destekler. Günlük yüksek doz sarımsak tüketimiyle vücuttaki antioksidan enzimleri arttığı için kan basıncı yüksek kişilerdeki oksidatif stres seviyeleri düşmektedir. Kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düşmesi gibi antioksidanlar hücre yaşlanmasıyla gelen bunama ve alzheimer gibi hastalıkları önlemede de etkilidir.

Sarımsak, en eski performans arttırıcı besinlerden biridir. Eski zamanlarda işçilerin güçlerini arttırmaları için onlara sarımsak yedirilirdi. Eski Yunan’da olimpik atletlere sarımsak yedirilirdi.

6 hafta boyunca sarımsak kürü yapılan kalp hastalarında %15’lik iyileşme ve vücut performansında artış gözlenmiştir.

Sarımsaktaki yüksek doz sülfür, vücuda zarar verebilecek ağır metallerin atılımına yardım edebilmektedir. Bir araba fabrikasının her gün kurşuna maruz kalan pil bölümündeki işçilere yapılan 4 haftalık çalışmada düzenli sarımsak alan bu işçilerin kanındaki kurşun oranı %19 oranında düşmüştür. Sarımsak aynı zamanda, baş ağrısı ve yüksek kan basıncına yol açan zehirlenmeleri de temizlemektedir.

Günde 3 doz sarımsak tüketimi D-penisilamin ilacından daha yüksek bir performans göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir