Sade yağın elde ediliş öyküsü, tereyağının çok düşük ısıda ısıtılarak, içindeki su ve sütte bulunan protein ve şeker gibi maddelerin uzaklaştırılmasıyla oluşur.
Hindistan ve Güney Asya ülkelerinde ghee yağı adıyla bilinen ve kullanılan sade yağ, sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.
160-190 derece arası yanma ısısına sahip tereyağına kıyasla 252 derecelik bir yanma ısısına olan sade yağ, bu özelliğiyle kızartma, kavurma gibi her tür yemek işleminde güvenle kullanılır. Çok çok düşük laktoz ve kazein içeriği sayesinde laktoz intoleransı ya da süt alerjisi olanların rahatça kullanabileceği bir gıdadır. Raf ömrü, tereyağına göre çok daha uzundur.
Osmanlı mutfağında da revgan-ı sade adıyla kullanılan sade yağ, yemeklere daha fazla tad katması sebebiyle, et, yumurta, hamur işi ve baklava gibi tatlılarda sıkça tercih edilmektedir.
Tereyağına oranla, içeriğindeki enerji miktarı çok daha fazla olan sade yağın en büyük müdavimleri arasında sporcular bulunur.
Yapılan bir araştırmaya göre ise, 9-12 ay bebeklerin uyku kalitesinin artması ve gece uyanmalarının azalması, uykudan önce yedirilen küçük bir miktar sade yağ ile sağlanabilmektedir.