Antik Yunan’dan beri kullanılagelen hayıt bitkisi genel olarak, menopoz öncesi sıkıntılar, adet dönemi öncesi yaşanan rahatsızlıklar, kısırlık ve üreme sorunları gibi rahatsızlıklarda kullanılmıştır.
Hayıt tohumları, taze hayıt bitkisi, hayıt tentürü ya da hayıt sirkesi olarak çeşitli kullanımları olsa da etkileşimleri temel olarak aynıdır. Kadın üreme ve hormon sağlığı.
Bozulan hormon dengelerini yeniden olması gereken düzene sokmayı başarabilen nadir bitkilerden hayıt, vaktinde gelmeyen mensturasyon, durmayan kanamalı mensturasyon, yumurtlayamama sorunları, mensturasyon öncesi yaşanan kabızlık, sinirlilik, gerginlik, migren ve vücutta olan şişkinlik gibi durumlar ile menopoz öncesi ve menopoza girişte yaşanabilen sıcak basmaları, stresli haller gibi durumlarda etkinliği bildirilmektedir.
Yapılan araştırmalar hayıtın, prolaktin hormonunu düşürerek çalıştığını göstermiştir. Bu da adet öncesi rahatsızlıklara yol açan östrojen ve progesteron dengesizliğinin tekrar dengeye kavuşmasını sağlamaktadır.
Menopoz öncesi ve sonrası süreçlerinde olan bazı kadınlarla yapılan araştırmalarda, uyku sorunları, sıcak basması gibi şikayetlerde azalmalar olduğu görülmüştür.
Prolaktin seviyesine etkisiyle, doğurganlığı desteklemektedir. Adet öncesi ve sonrası sürelerinin çok kısa olmasına sebep olan yüksek prolaktin seviyesi, yumurtlamayı da azaltır. Prolaktini dengeleyen hayıt, yumurtlamayı da arttırır.
Hayıt bitkisi ayrıca, sinek ve türevlerini uzak tutmaya yardımcı olur.
Bilinen diğer faydaları ise, baş ağrılarını azaltması, antibakteriyel ve anti mantar etkilerinin olması, enfeksiyonları azaltması, kemik oluşumunu ve yenilenmesini desteklemesi ve epileptik nöbetleri azaltması sayılabilir.